Werken in de Kinderopvang; welke opleiding heb je nodig?

Opleiding kinderopvang – Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Wil jij graag kinderen begeleiden op de opvang? Weet je welke opleiding daarvoor nodig is? Door als opvangmedewerker aan de slag te gaan neem jij een verantwoordelijke rol op je, waarbij je kinderen begeleidt met een leeftijd van nul tot twaalf jaar. Daarom is het belangrijk dat je inzicht krijgt welke activiteiten bij welke leeftijd passen en hoe kinderen in verschillende leeftijdscategorieën zich ontwikkelen en gedragen. Er zijn veel meerdere opleidingen die je kunt volgen om in een kinderdagopvang te gaan werken:

  • Opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang (Mbo Niveau 3)
  • Opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (Mbo niveau 4)
  • Onderwijsassistent (Mbo niveau 4)
  • Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker
  • Hbo Pedagogiek
  • PABO

In dit artikel focussen we ons echter op de eerste optie: de Mbo-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang.

Opleiding kinderopvang 1 jaar

De Mbo-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang kunnen met verschillende trajecten doorlopen worden. Zo kan deze opleiding kinderopvang meerdere jaren in beslag nemen, maar het is ook goed mogelijk om het in slechts één jaar te doen. In dit geval kun je voor een deeltijdstudie kiezen, waarbij theorie en praktijk gecombineerd wordt – werken en leren kinderopvang. De minimale toelatingseisen zijn drie jaar havo/vwo of een vmbo diploma. Dit eenjarige traject wordt ook wel een BBL-traject genoemd – een Beroeps Begeleidende Leerweg. Je combineert praktijk en theorie, waardoor je direct aan de slag kunt en binnen een jaar de kneepjes van het vak kent. Het is ook mogelijk dat je de opleiding in deeltijd volgt, ook in één jaar. In dat geval volg je stage en wek je niet.

Leren en werken (of stage) in de  kinderopvang

Waarom is nu juist het BBL kinderopvang traject of de deeltijdvariant met stage een gewilde methode om een diploma voor kinderopvangmedewerker te verkrijgen?

  • Het kan binnen een jaar
  • Je hoeft maar één avond (of dagdeel) per week naar school
  • Je duikt meteen de praktijk in

Omgaan met kinderen en hen leren begeleiden is iets dat je alleen kunt leren door aan de slag te gaan. Hoe meer praktijk hoe beter. Met een deeltijdopleiding kinderopvang loop je stage vanaf het eerste moment en dit helpt het vertrouwen te vergroten, ervaring op te doen en affiniteit te krijgen die onmisbaar is bij dit soort beroepen. Bovendien is het ideaal volwassenenonderwijs, doordat het goed in deeltijd te doen is. Daarnaast kun je dus ook nog parttime werken. Op deze manier kan iedereen die graag een carrièreswitch wilt maken naar een kinderopvangmedewerker hier de kans voor krijgen. Goede discipline is wel belangrijk, want je zult moeten rekenen een drukke agenda en op een deel zelfstudie.

Kijk en vergelijk!

Als je een goede opleiding wij volgen en succes wil halen is het belangrijk dat je prijzen vergelijkt en natuurlijk de kwaliteit van de opleiding. De onderwijsinspectie beoordeelt de kwaliteit van de opleiding.  Er is maar één opleiding die het predicaat “GOED’ scoort bij de onderwijsinspectie en dat is: Variva Edu Academy. Opvallend: ook de prijs is bij Variva Edu Academy beduidend lager dan bij andere opleiders in Nederland!

Ben je opzoek naar een baan binnen de kinderopvang? Bekijk onze vacatures.